Koken met arganolie

Lekker Zomers Koken Met Arganolie; 2 Recepten Voor De Picknick

Het is al weer bijna zomer! En dat betekent natuurlijk lekker buiten eten.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de Marokkaanse keuken (én natuurlijk onze culinaire arganolie) fantastisch divers is en zich uitermate goed leent voor heerlijke, doch makkelijke recepten voor bij de barbecue of om mee te nemen naar het park voor een picknick.

In dit artikel vindt je dan ook 2 van onze favoriete recepten én tips en tricks om je buitenplek in een handomdraai sprookjesachtig aan te kleden voor een exotische Marokkaanse avond.

 

Brood met zelfgemaakte humus

Goed brood met een aantal dips mogen natuurlijk niet ontberen op een barbecue of bij een picknick. Koop dat ook vooral lekkere verse Marokkaanse (of Turkse) broden of kies simpelweg voor pitabroodjes uit de oven en maak zelf je eigen humus. Naast de humus is ook Baba Ganoush heerlijk als dip of speel een klein beetje vals met een verse Griekse tzatziki.

Ingrediënten voor 6 porties humus (met dank aan Yotam Ottolenghi):

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 liter water
  • 200 gram tahin
  • 4 eetlepels vers citroensap
  • 4 geplette knoflookteentjes
  • 100 ml water / kookvocht
  • zout

Om erbij te serveren: goede culinaire arganolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.


Bereiding:

  1. Week de kikkererwten in ruim water voor een gehele nacht en kook ze vervolgens in de baking soda voor ongeveer 40 minuten totdat je ze heel makkelijk kan pletten tussen duim en wijsvinger.
  2. Giet de kikkererwten af (maar bewaar het vocht) en pureer ze in de foodprocessor of met de blender tot het een dikke pasta is. Voeg, al purerend, de tahin, de knoflook, het citroensap en de zout toe. Voeg vervolgens ongeveer 100ml van het kookvocht toe tot het de juiste dikte heeft.
  3. Doe de humus in een mooie schaal en ben vooral scheutig met de arganolie (want die is behalve lekker, ook nog eens heel erg gezond) en maak het af met chilipoeder en verse peterselie.

Uiteraard kan je gewoon kiezen voor kikkererwten uit blik als je minder tijd hebt, maar gedroogd zijn ze echt een stuk lekkerder!

Goed te weten: Nigella Lawson, Jamie Oliver en vele andere sterrenkoks koken met arganolie. Ze hebben dan ook altijd een fles arganolie op het aanrecht staan om salades, pasta’s en nog veel meer gerecht op smaak te brengen. Gebruik de arganolie echter niet om mee te bakken; dat zal de smaak en de vele voordelen namelijk te niet doen.

 

Couscous met geitenkaas en rode biet

Koken met arganolieCouscous is heerlijk, typisch Marokkaans, en ook nog eens snel klaar. Dit recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver en zit vol superfoods.

Ingrediënten voor 4 porties couscous:

  • 200 g couscous
  • sap van 1–2 citroenen
  • culinaire arganolie
  • 100 g walnoten, geroosterd en gehakt
  • 80 g gemengde zaden, geroosterd
  • blaadjes van 1 bosje bladpeterselie en munt, gehakt
  • 250 g gekookte rode biet, in stukjes
  • 100 g feta

Bereiding:

  1. Week de couscous gaar in kokendheet water (tip: doe dit direct in de schaal waarin je de couscous zal serveren). Meng vervolgens het citroensap met wat arganolie, zout en peper door elkaar voor de dressing.
  2. Maak de couscous los met een vork en roer de walnoten, zaden en kruiden erdoor.
  3. Voeg de dressing toe en schep de stukjes biet erdoor.
  4. Verdeel over 4 borden, verkruimel de feta erover en besprenkel met olijfolie.

Omdat couscous zo heerlijk divers is, kan je deze salade natuurlijk ook flink uitbreiden met bijvoorbeeld verse spinazie, rozijnen, kikkererwten, en andere kruiden.

Wist je dat: Arganolie het lichaam reinigt? De natuurlijke voedingsstoffen, het hoge gehalte vitamine E en de proteïnen in de olie bevorderen de bloeddoorstroming en verlagen de bloedruk wat het immuunsysteem versterkt en daarom een verjongende werking heeft op zowel de binnen- als buitenkant van het lichaam. Dit maakt dus dat koken met arganolie, naast lekker, ook nog eens goed voor je is.

 

De aankleding

Koken met arganolieIn de Marokkaanse eetcultuur draait het, behalve om lekker eten, ook om gezelligheid en vooral; die gezelligheid delen met anderen. Mocht je een keertje naar Marokko op vakantie gaan zal je ook merken dat je makkelijk bij mensen wordt uitgenodigd voor het eten.

Deze gezelligheid toont zich ook in de aankleding; maak bijvoorbeeld gebruik van veel grote en kleine schaaltjes die zich makkelijk laten rond delen, een hoop kleine lichtjes en lampions die een mooi schaduwspel geven en schuif ook de stoelen voor vanavond aan de kant en leg kleden en kussens op de grond zodat iedereen lekker kan gaan zitten waar hij of zij wilt.

Als alle gerechten voorbereid en gemaakt zijn, de Marokkaanse muntthee klaarstaat en al je gasten gezellig op kussens zitten te eten en kletsen is het enige waar jij je nu nog zorgen om hoeft te maken het Nederlandse weer…maar dat komt vast goed!

 

Het mag duidelijk zijn dat wij trots zijn op ons product en alles wat het te bieden heeft. We werken er dan ook hard aan om de meest hoogwaardige kwaliteit Arganolie te garanderen!

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens rond in onze webwinkel of onze winkel in Leiden en ontdek voor jezelf wat de voordelen van Arganolie zijn.