Wat is Arganolie?

Arganolie is olie afkomstig van de zaden van de Arganboom. Deze boom groeit alleen in het Sous gebied in Zuid-West Marokko. De officiële naam is Arganil Spinosa, beter bekend als Argan. De Arganboom is een van de oudste nog bestaande vrucht dragende bomen en groeit het best in een droog, onherbergzaam gebied waar de temperatuur kan oplopen tot boven de 45 graden, wat in de zomer ook zeker gebeurt. Het is een zeer sterke boom, maar ook gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Die gebruikt men dan ook nooit, maar er wordt ook geen water of voeding gegeven. De Arganboom wordt dus volledig met rust gelaten met als resultaat pure en biologische Arganzaden. De boom geeft om het jaar vruchten die worden geraapt, verzameld en ontdaan van het vruchtvlees. De overgebleven noten worden met de hand en twee stenen gespleten, waardoor de zaden/pitten vrij komen. Dat is zeer arbeidsintensief en machinaal nog niet mogelijk. De zaden bevatten ongeveer 55% olie. Door lichte verhitting, bij zowel traditionele als mechanische persing, wordt de Arganolie gewonnen. Het voordeel van mechanisch persen is dat het hygiënischer is en er geen water wordt toegevoegd en het zo aanzienlijk langer houdbaar blijft. Voor het maken van culinaire Arganolie worden de zaden eerst licht geroosterd en zo ontstaat de typische licht zoete nootachtige geur en smaak. Door het roosteren verandert de structuur van de zaden en kan er meer Arganolie worden gewonnen, vandaar dat culinaire Arganolie goedkoper is dan de Arganolie voor cosmetische doeleinden.

Pure Arganolie bestaat uit:

  • Oliezuur
  • Palmitinezuur
  • Stearidonzuur
  • Tetradecanzuur
  • Linolzuren

Ook is het rijk aan tocoferol, fenolen, carotine, prostaglandine, triterpenoïden en vetzuren (waarvan 80% onverzadigd)

DSC_0410-small

Natuurlijke samenstelling van Arganolie

Oliezuur

Dit onverzadigd zuur komt veel voor in oliën en vetten. De vette eigenschappen van dit zuur zijn zeer wenselijk in betrekking tot huidverzorgingsproducten, omdat het een beschermend laagje op de huid nalaat, waardoor verlies van water wordt vermindert en het hydratatieproces wordt bevorderd.

Palmitinezuur

Dit zuur is beter bestand tegen oxidatie dan bijvoorbeeld olijfolie. Het zit onder andere ook in kokosolie, wat veelvuldig wordt gebruikt om de huid soepel te houden.

Stearinezuur

Dit zuur heeft een reinigende werking en is de grondstof voor veel cosmetische producten, zoals shampoo en zeep.

Tetradecaanzuur

Dit zuur wordt gebruikt in zalven en crèmes waar optimale absorbatie wenselijk is. Tetradecaanzuur verhoogt het cholesterol niet, maar verlaagt het cholesterol juist. Hierin kan onderscheid gemaakt worden tussen LDL (slecht cholesterol) en HDL (goed cholesterol). De enkelvoudig onverzadigde vetten verminderen bloedwaarden van LDL’s zonder de HDL’s aan te tasten. Meervoudig onverzadigde vetten verminderen de bloedwaarden van zowel LDL’s als HDL’s. Argan olie bevat ruim 80% onverzadigde vetten waardoor LDL’s wel verminderen maar de HDL’s niet afnemen. Ook verhoogt het de aanmaakt van eicosapentaeenzuur. Eicosapentaeenzuur is een Omega-3 vetzuur. Het lichaam kan het ook uit linoleenzuur halen, maar dat is niet optimaal. Omega-3 vetzuur heeft een bevorderlijke rol in het zenuwstelsel en in celmembranen in de hersenen. Een tekort aan dit zuur staat in direct verband met gevoeligheid voor onder andere depressies.

Tocoferol

Vitamine E bestaat uit een mengsel van 8 verschillende vet oplosbare stoffen. 4 Tocoferolen 4 tocotrinolen. Het meest actieve component in vitamine E is A-Tocoferol. De reden dat er een grootse cosmetische interesse is naar Tocoferol / vitamine E is omdat het functioneert als antioxidant en zo bepaalde crèmes langer houdbaar maakt. Vitamine E staat erom bekend dat het striae tegen gaat en een verjongend effect heeft op huid. Dit komt doordat het een beschermde laag achterlaat op cellen, celmembraan, bloedbaan en weefsel, zoals de huid.

Fenolen

Vloeibaar Fenol, beter bekend als bezenol, wordt gebruikt bij chemical peels. Het heeft revitaliserende eigenschappen, maar is in pure vorm niet voor consumptie geschikt. Hierom is het brandingsproces nodig als je Argan olie voor menselijke consumptie wilt gebruiken. Het moeilijke hieraan is om de verbranding op het zelfde constante niveau te houden om zo de zuiverheid van andere stoffen niet in gevaar te brengen. Een ander product wat dat fenolen bevat is bier, maar slechts in een heel lage dosis. Het gerucht dat bier in het haar goed zou zijn is waar, omdat het de juiste concentratie aan fenolen bevat wordt het haar gerevitaliseerd.

Carotine

Carotine is een zuivere koolwaterstof. Ze doen hun dienst als antioxidant en behoren tot de tetraterpenen. Tetraterpeen wordt heel veel gebruikt in pijn verlichtende balsems, maar in de cosmetica wordt het vooral gebruikt om huidveroudering tegen te gaan.

Linolzuur

Eerder bekend als Vitamine F, dit is later veranderd omdat het niet als vitamineEssaouira_arganier_fruit_(1)_1266 wordt gezien, maar als bouwstof. Linolzuur is een essentieel vetzuur dat niet zelf door mensen wordt aangemaakt en we dus uit voeding moeten halen. Linolzuur speelt een rol bij onder andere bij de bloedstolling, ontstekings- en immunologische reacties. Linolzuur is daarnaast ook belangrijk als bouwsteen van celmembranen van onder andere de hersenen.

Prostaglandine

Prostaglandinen behoren tot een groep van hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau helpen bij het reguleren van verschillende lichamelijke processen. Zo helpen prostaglandinen bij ontstekingen, verwijding en vernauwing van bloedvaten, pijn, koorts, bloedstolling en de foetale bloedsomloop. Verder helpt het bij de opbouw van maagslijmvlies zodat deze beter beschermd is tegen beschadiging van de maagwand door bijvoorbeeld maagzuur.

Triterpenoïden

Van triterpenoïden wordt door verschillende planten aangemaakt en daarvan is bekend dat het een geneeskrachtige werking kan hebben.